Roza is partner in

Restauratie carillon Oude Stadhuis Montfoort

De aanvraag

Voor de gemeente Montfoort hebben we het onderhoudsschilderwerk aan het Oude Stadhuis uitgevoerd. Nadat er een steiger op het dak was gezet rond de dakruiter waarin het carillon hangt bleken de staanders van de dakruiter zo ver aangetast door houtrot dat de staanders allemaal vervangen dienden te worden.

De voorbereiding

In samenwerking met architectenbureau Lakerveld en constructeur Kelfkens Engineering hebben we een plan gemaakt voor de restauratie van de dakruiter. Na akkoord van monumenten- en welstandadvies zijn de werkzaamheden voorbereid. Met name het demonteren en afhijsen van de dakruiter en het ophijsen en monteren heeft de benodigde voorbereiding gekost.

De uitvoering

Nadat de staanders van de dakruiter gefixeerd waren op een bodemplaat en de dakruiter in de stroppen van de kraan is gehangen, zijn de staanders doorgezaagd. De dakruiter is van het dak gehesen en op een vrachtwagen geplaatst waarna de dakruiter naar onze werkplaats in Culemborg is vervoerd. In Culemborg is het carillon gedemonteerd, de staanders vervangen en het gereviseerde carillon weer gemonteerd. Nadat de werkzaamheden aan de dakruiter gereed waren is op het dak van het oude stadhuis de bestaande constructie aangepast zodat de dakruiter weer geplaatst kon worden. Inmiddels is de dakruiter weer op zijn plaats gezet en speelt het carillon weer ieder uur.

Het doel

Restaureren van de dakruiter met oog voor de historische waarde en een voorziening treffen dat deze in de toekomst eenvoudiger te demonteren is voor onderhoudswerkzaamheden. Dit is gerealiseerd, de dakruiter is voor de komende decennia behouden.

Meer weten over dit project? Neem gerust contact met ons op!

social-icon

Je bent meer dan alleen een opdracht.

  • Roza verduurzaamt.
    Roza adviseert.
    Roza realiseert.
    Roza verrast.

Gerelateerde projecten